Kotlety cielęce z dodatkiem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4 porcje)

4 cielęce kotlety ze sznyclówki, 2 szalotki, ząbek czosnku, plasterek wędzonego boczku, szczypta suszonego cząbru, 2 łyżki masła, ew. 3 łyżki wina, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Prezydent nie wszystkich Polaków

Pojawił się znikąd i trafił na szczyt. To będzie zapewne najbardziej konfrontacyjna prezydentura ze wszystkich dotychczasowych, której skutkiem może być paraliż państwa. Tylko czy Karol Nawrocki faktycznie jest mocarzem, na jakiego pozuje?

Rafał Kalukin

1. Pokroić boczek w bardzo drobną kostkę, podsmażyć go na chrupko na maśle, dodać posiekana szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić cząbrem, solą i pieprzem, dolać wino i gotować aż odparuje większa część.

2. Kotlety cielęce uformować przy pomocy tłuczka do mięsa, posypać lekko pieprzem i solą, usmażyć na oleju z obu stron, po 3-4 minuty.
3. Na kotlety wyłożyć sos z boczkiem i podawać z ziemniakami.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama