I po Zjeździe

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Rzeczywiście już po Zjeździe. Drugim Międzynarodowym. Listę zjazdowiczów podał wczoraj paOLOre. Potwierdzam: wszyscy z listy byli obecni a ów Grigorij to oczywiście Włodek Press zza płotu. Część aut zjazdowych nocowało u niego, bo u nas się nie zmieściły. O tym jaki był ten Zjazd nie będę pisał, bo nie wypada by organizatorzy pisali o sobie i swoim dziele. Zrobią to za mnie bez wątpienia  inni. A pióra mają wspaniałe i obiektywy takoż.

Basia i ja już jesteśmy w ferworze przedwyjazdowym. We wtorek o świcie ( a właściwie jeszcze przed świtem) ruszamy przez Czechy i Austrię do Włoch. Talamone to piękne miasteczko a nasz  hotel Capo D’uomo jeszczer piękniejszy. Jeśli chcecie to możecie go sobie obejrzeć, bo ma on swoja stronę w internecie. 

Tym razem nie zostawiam żadnych wpisów. Naprawdę muszę odpocząć od wszelkiej pracy, bo to był bardzo intensywny okres te ostatnie tygodnie. I obciążające psychicznie. Sami zresztą wiecie jak było. Ale jak mówi Marek Kondrat „Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej”. Też w to wierzę, bo znam Marka od lat i zawsze jego proroctwa spełniały się. Jutro oddajemy wydawcy drugą część nowej książki o kuchniach Europy i pa, pa!

Zostawiam też na pożarcie trzy przepisy. A dlaczego te a nie inne? Wyjaśniecie znajdziecie na łamach papierowej „Polityki” w kolejnym moim felietonie „Za stołem”. Powinien ukazać się podczas mojej nieobecności czyli w końcu września.
Arrivederci!

Omlet z roquefortem
(2 porcje)
4 jajka,2 łyżki mleka albo słodkiej śmietanki lub wody, płaska łyżka mąki,2 plasterki roueforta  (5-10 dag, w zależności  od t ego, czy  ma być potrawa ostrzejsza czy mniej ostra), pieprz i sól oraz 1 łyżeczka masła, kilka plasterków pomidora  lub pół szklanki konserwowego groszku.
Drobno pokruszyć ser, wsypać łyżkę mąki, wlać wodę, mleko lub słodką śmietankę i wszystko razem wymieszać, wbić jajka i zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę, wsypać troszkę soli, pieprz i odstawić masę na 30 minut. Po upływie tego czasu rozgrzać na patelni masło i wlać masę jajeczną. Smażyć omlet  podważając brzegi, aby płynna masa spływała pod spód . Kiedy już wierzch omletu będzie ścięty ułożyć  na nim plasterki pomidora, zielony groszek. Podawać gorący .

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

Wątróbka po prowansalsku
25 dag wątróbki cielęcej, jabłko, cebula, łyżka oliwy, łyżka masła, sól, pieprz
Wątróbkę umyć i osuszyć. Obsmażyć z obu stron na oliwie i maśle. Podsmażyć równocześnie pokrojoną w plasterki cebulę. Po odwróceniu wątróbki na drugą stronę na patelnię rzucić pokrojone grubo jabłko wyciąwszy uprzednio pestki i gniazda nasienne. Po usmażeniu wątróbkę posolić i popieprzyć. Ułożyć na półmisku wraz z jabłkami, w których miejsca po pestkach wypełnić smażoną cebulką.

Spaghetti putanesca
Pól kg spaghetti lub innego włoskiego makaronu, gałażka bazylii, pół pęczka natki pietruszki, gałązka oregano, oliwa z oliwek, 4 ząbki czosnku, 1 papryczka peperoncino lub szczypta pieprzu cayenne, kilkanaście zielonych oliwek bez pestek, 1 łyżka kaparów, 1 puszka sardeli czyli anchois, 1 puszka całych pomidorów, starty ser, sól
Posiekać oliwki i kapary. Wycisnąć przez praskę czosnek. Posiekać zioła. Pokroić sardele. Rozgrzać na patelni oliwę i wrzucić wyciśnięty czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać pozostałe składniki. Na koniec – pomidory. Poddusić aż sos zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku solą i ostrą przyprawą. W czasie przyrządzania sosu zagotować wodę, posolić, dodać kilka kropli oliwy i wrzucić makaron. Gotować wg. przepisu na opakowaniu i uważać, by nie był zbyt miękki. Makaron odcedzić, wyłożyć na głęboki półmisek i polać sosem. Z wierzchu posypać startym parmezanem lub pecorino.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj