Flaki wołowe na sposób neapolitański

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Opakowanie oczyszczonych, ugotowanych i pokrojonych mrożonych flaków (50 dag), łyżka masła, marchew, pietruszka, kawałek selera , pół pora, 2 średnie cebule, puszka krojonych pomidorów w sosie, 4 szklanki bulionu lub wołowego rosołu (może być z kostki), pieprz, sól, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, do smaku imbir i starta gałka muszkatołowa, łyżeczka majeranku. Jako dodatek: 4 kopiaste łyżki startego żółtego sera. 

1. Marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w drobne paseczki, poddusić na maśle.
2. Do warzyw dodać rosół lub bulion i pomidory, gotować 10 minut.
3. Do pomidorowego sosu dodać obgotowane po rozmrożeniu flaki, dodać przyprawy i gotować około 20minut.
4. Każda porcję posypać startym żółtym serem.

Mrożone ugotowane flaki są bardzo starannie oczyszczone, proponuję jednak jeszcze kilkakrotnie obgotować je za każdym razem nalewając świeżą wodę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj