Sałatka zamiast zupy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

4 winne jabłka, 4 łodygi selera naciowego, 20 dag sera cheddar lub według gustu łagodniejszego, na przykład ementalera), sok z połowy cytryny. Na sos winegret: łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli, szczypta cukru, pieprzu i pół łyżeczki musztardy, ew. ząbek czosnku

1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

2. Łodygi selera posiekać na jak najcieńsze paseczki.
3. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce.
4. Wszystkie składniki sosu winegret wymieszać w słoiku z zakręcaną pokrywką.
5. Wymieszać składniki sałatki z sosem. Od razu podawać.

Taką sałatkę polecamy na niedzielny obiad zamiast zupy. Jest smakowita, prosta, zawsze się udaje i jest lekka, więc można jako drugie danie podać coś znacznie ?solidniejszego?.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj