Rozkosz pięć razy dziennie

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

 

Owoce i warzywa są bogatym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika – składników wzmacniających nasz system odpornościowy i chroniących przed groźnymi chorobami, takimi jak nowotwory i choroba wieńcowa. Poza tym zawierają stosunkowo mało kalorii, co czyni z nich idealne pożywienie, pozwalające utrzymać właściwą wagę i zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu.

Pięć razy dziennie – to zalecana częstotliwość spożywania owoców i warzyw. Wydaje się ona znaczna. jednak należy pamiętać, że obejmuje oprócz surowych owoców i warzyw  także suszone, marynowane, puszkowane oraz mrożone. Mając na uwadze wartości odżywcze, najlepszym wyborem są produkty świeże, zamrożone i przetworzone zaraz po zebraniu plonów.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Nieźle ubezpieczeni

Raporty Biura Bezpieczeństwa PZU na temat doradców stały się podstawą złożenia zawiadomień do prokuratury. Zawierają jeden wspólny wniosek: „Brak jakichkolwiek dowodów na wykonywane działania, zadań czy świadczonej pracy na rzecz PZU SA”. Czy ktoś to rozliczy?

Anna Dąbrowska, Violetta Krasnowska

Jedna porcja obejmować może na przykład jabłko, gruszkę, banana, kiść winogron, garstkę suszonych moreli, szklankę soku, sałatkę owocową łub 100 g gotowanych warzyw. Aby przestrzegać zasady „pięć razy dziennie” należy jedną porcję owoców lub warzyw spożywać na śniadanie i po dwie porcje – podczas pozostałych posiłków. Surowe lub gotowane warzywa powinny stanowić co najmniej 1/3 obiadu. Owoce z kolei są doskonałą propozycją na deser lub przekąskę pomiędzy posiłkami.

Jedz i warzywa w różnych kolorach, gdyż jest to najlepsze dla zdrowia. Różne przeciwutleniacze i mikroelementy są powiązane z różnymi kolorami, więc postaraj się, by Twój talerz był różnokolorowy!
Tak uważa brytyjski kucharz i autor widowisk telewizyjnych Gordon Ramsay. A my mu wierzymy. No i staramy się rady te wcielać w życie.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama