Filety kurczęce w cieście

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

2 spore filety z kurzej piersi, 0,75 szklanki mąki, jajko, pół szklanki mleka, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia. 

1. Pokroić filety na cienkie kotlety, lekko je zbić, najlepiej trzonkiem noża, posypać solą i pieprzem, odstawić.
2. Wymieszać pół szklanki mąki z mlekiem i jajkiem (gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki: powinno być bardziej gęste niż na naleśniki). Odstawić ciasto na 20 minut.
3. Rozgrzać oliwę lub olej.
4. Kotlety obtaczać najpierw w mące, potem w cieście, starając się, aby skapał jego nadmiar.
5. Smażyć na niezbyt ostrym ogniu na ciemno złocisto.

Usmażone kotlety kłaść na chwilę na kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj