Poznać pana po cholewach a kucharza…?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

 

Oczywiście po mistrzostwie  czyli smaku dań. I całkowicie przyznaję rację Ramsayowi, że im lepszy kucharz tym lepsze danie zrobi nawet z byle czego. Nie bawi mnie więc porada z francuskiej książki kucharskiej, która pociesza zaskoczoną przez niespodziewanych gości gospodynię i radzi: nie denerwuj się lecz weź z lodówki świeżego homara… i dalej wszystko proste. Lepsza rada to jak przyrządzić wspaniały posiłek gdy w lodówce pustki a mamy tylko makaron i kawałek kurczaka lub tłustą karkówkę.

 

 

 

„W restauracjach sięgam zazwyczaj po najlepsze i najdroższe mięso, w domu nie kieruję się tą zasadą. Znacznie większym i ekscytującym wyzwaniem jest przyrządzenie pysznego dania z obiecującego niewiele, niedrogiego kawałka mięsa lub zwykłych udek kurczaka, wywołującego u wszystkich zachwyt większy niż grillowany wspaniały stek. Tańsze rodzaje mięs wymagają zazwyczaj powolnego gotowania i duszenia, dzięki czemu stają się miękkie. Długi, powolny proces gotowania pozwala nadać mięsu dodatkowe smaki i aromat.

 

Po zapoznaniu się z treścią rozdziału zauważysz, że lubię nadawać daniom z mięs i drobiu słodyczy, aby wydobyć bogactwo smaków.

 

 

Gotowany królik z gremolatą

Stroganow wieprzowy

Domowe kiełbaski wieprzowe

Klasyczna mieszanka grillowanych mięs

Zrazy wołowe

Udka kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami

Curry z mięsa koziego

Pieczony schab wieprzowy z sosem jabłkowym

Rösti ze słodkich ziemniaków z kaczką i sadzonymi kaczymi jajami

Szynka pieczona w miodzie

Udziec jagnięcy z cydrem, jabłkami i miodem

Cassoulet z jagnięciny

Pieczone żeberka wołowe z karmelizowaną szalotką i sosem z czerwonego wina

Gulasz jagnięcy z boczkiem, słodką cebulą i suszonymi śliwkami

Duszone udka kurczaka z miodem i przyprawą pięć smaków

Piersi kaczki z sosem z wiśni i porto”

 

 

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Lato zaczyna się w maju

Polacy zakochali się w zagranicznym wypoczynku. W tym roku biura podróży spodziewają się rekordowego ruchu. Majówka jest tego dobrym zwiastunem.

Adam Grzeszak

Tu moje upodobania są bardzo bliskie zwyczajom Gordona. Już dawno usiłowałem spopularyzować na blogu moją kaczkę luzowaną duszoną z rodzynkami, papryczką, grzybkami mun i wielką ilością cukru. Spróbujcie tego przepisu. Warto!

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj