Kaczka z dżemem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

Kaczka wagi ok. 1 ? kg, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki dżemu grejpfrutowego, sól, świeżo zmielony pieprz

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

1. Kaczkę sprawić, posypać bardzo lekko solą i bardziej obficie pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 180?C piekarnika i piec, polewając wytwarzającym się sosem.
2. Wymieszać sos sojowy z dżemem. Kiedy kaczka zaczyna mięknąć, smarować ją tą mieszanką, najlepiej kuchennym pędzelkiem lub dużą stołową łyżką.
3. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Sos spod kaczki podać osobno w sosjerce.

Jako dodatek doskonały jest makaron sojowy lub ryż.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj