Wołowina gotowana w winie

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

(4-6 porcji)

50 dag mięsa wołowego (najlepiej rostbefu), cebula, 10 plasterków wędzonego boczku, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, łyżka oliwy z oliwek, gałązka świeżego lub szczypta suszonego tymianku, gałązka świeżego rozmarynu lub szczypta suszonego, kawałek liścia laurowego, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól lub kostka rosołu wołowego rozpuszczona w ? szklanki wody

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Ostatnie proste

Wygląda na to, że zwrot nastąpił wieczorem 26 marca, gdy w Kanale Zero wywiadu Krzysztofowi Stanowskiemu – który sam kandyduje w wyborach – udzielił rosnący w sondażach lider Konfederacji Sławomir Mentzen.

Wojciech Szacki

1. Mięso pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka zapałek. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
2. Warzywa oraz cebulę zetrzeć w malakserze na tarce do warzyw lub ręcznie.
3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę startych warzyw, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, kilka pokruszonych kawałeczków liścia laurowego, połowę ziół i pieprz. Następnie ułożyć warstwę mięsa i ponownie warzywa wraz z przyprawami.
4. Całość zalać winem i rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową.
5. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika na 90 minut.

Do tej potrawy doskonale smakuje bagietka ogrzana w piekarniku podczas ostatnich kilku minut przygotowywania mięsa.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj