Jak delektować się bąbelkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Jeszcze raz o szampanie. I to mimo, że od poprzedniego tekstu minęło tak mało czasu. Ale wówczas nie zdołałem powiedzieć wszystkiego, co warto wiedzieć o tym ekscytującym winie. To nie ja sam wymyśliłem poniższe rady i stwierdzenia. Korzystam z dorobku znawców czyli wybitnych autorów kulinarnych oraz francuskich winiarzy.

Szampan jest wspaniałym aperitifem, pod warunkiem że jest musujący, świeży i wytrawny, co odnosi się do grupy brut bez rocznika i do młodych blanc de blanc. Te ostatnie znakomicie pasują do ostryg i innych owoców morza. Do kawioru i krabów należy wziąć raczej nieco mocniejszy brut. Dla wielu potraw rybnych brut lub blanc de blanc jest idealnym towarzyszem. Jeśli wszelako smak, konsystencja i sosy potraw są bardziej wyraziste, wówczas również szampan musi posiadać więcej struktury i złożoności. Zaleca się w takim przypadku wina rocznikowe lub rose. Rzadkie prestiżowe cuve’e wymagają takich samych starannie dobranych potraw. Także do sera można podawać mocniejsze wytrawne szampany, natomiast do – w miarę możliwości niezbyt słodkich – deserów zaleca się kategorie sec oraz demi-sec.

 

Gdy wybraliśmy już w końcu odpowiedni szampan, należy go także optymalnie podawać. Najlepszą temperaturą jest 6 – 9°C, zaś wino powinno być chłodzone łagodnie. W tym celu najlepiej włożyć je do wiaderka z wodą i kostkami lodu, w którym – po otwarciu – trzymana będzie również butelka. Nie należy nigdy podawać szampana w płaskich kieliszkach, ponieważ traci w nich aromat i wietrzeje. Szampana podajemy w jasnych, wysokich kieliszkach kryształowych o kształcie tulipana na wystarczająco długiej nóżce, aby ciepłota ciała nie była przenoszona przez rękę na kieliszek, co negatywnie wpływa na temperaturę tego szlachetnego trunku.

 

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Ostatnie proste

Wygląda na to, że zwrot nastąpił wieczorem 26 marca, gdy w Kanale Zero wywiadu Krzysztofowi Stanowskiemu – który sam kandyduje w wyborach – udzielił rosnący w sondażach lider Konfederacji Sławomir Mentzen.

Wojciech Szacki

 

Macie gości? Ja właśnie na nich czekam a butelka chłodzi się zgodnie z zaleceniami. Mam też wysokie wysmukłe kieliszki na dłuuugich nóżkach. Powitanie gości kieliszkiem bardzo chłodnego szampana zapowiada dobry i atrakcyjny początek wieczoru. A więc dobry wieczór Państwu!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj