Co ma zakaz pojedynków do białej kiełbasy?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Zaraz wykaże ten ścisły związek. Dotyczy on jednak nie słynnej kiełbasy monachijskiej, ani równie doskonałej białej rodzimej podawanej w żurku lub cebulką z patelni. Ta biała kiełbasa pochodzi z Francji. A jej ojcem chrzestnym – choć całkiem nieświadomie – był słynny kardynał, którego bardziej niż służba Bogu interesowała polityka.

Białe kiełbasy delikatne i łagodne siostry prostych krwawych kiszek zwanych czarnymi,  można kupić w każdym sklepie rzeźniczym  w całej Francji. Różnią się jednak między sobą znacznie. Np. onne są w Normandii, inne na południowym zachodzie, przede wszystkim w Castres i Mazamet, a całkiem inne we wschodnich Pirenejach, gdzie wyczuwalny jest silny wpływ kataloński.  Biała kiełbasa zwana    a la Richelieu uchodzi za najbardziej szlachetną, ponieważ używa się do niej mięsa z drobiu, a często nawet trufli. Kardynał Richelieu jest odpowiedzialny za narodziny tej najsławniejszej białej kiełbasy francuskiej rodem z Rethel.

Ten najważniejszy minister Ludwika XIII  wydał w  1626 roku edykt  zakazujący pojedynków. Kazał też surowo karać pojedynkujących się. Pozbawił więc  szlachtę i arystokratów  najbardziej ulubionej rozrywki.   Pewien  szlachetnie urodzony paryżanin –  Jacąues Augustin Chamarande nie potrafił zrezygnować z pojedynku. Wyszedł z niego obronną ręką, zachowując honor, ale z obawy przed represjami ze strony Richelieu uciekł  ze stolicy i wylądował w miasteczku Rethel leżącym 40 km od Reims. Tu zamienił szpadę na topór rzeźnicki. Został bowiem masarzem a swoją sztuką zasłużył na pomnik.

W tej okolicy do białej kiełbasy wybiera się tylko najlepsze najświeższe i najjaśniejsze mięso wieprzowe. Do tego dodawane są świeże jaja, mleko ze śmietaną i wyrafinowane przyprawy przy czym ich ze?stawienie jest przekazywane jako tajemnica rodziny z ojca na syna.

Białe kiełbasy w jelitach wieprzowych są krótko gotowane w bulionie, po czym hartuje się je zimną wodą. Boudin blanc – tak brzmi francuska dania tej wędliny – smakuje najlepiej na ciepło, po prostu podgrzana w piekarniku lub krótko grillowana na niewielkim żarze. Często zawija się ją wcześniej w plasterek szynki ardeńskiej. Skórka kiełbasy smażona na maśle na patelni zmienia barwę na budzący apetyt bursztynowy kolor. Po wyjęciu z piekarnika, można podać do niej odpowiedni sos np. truflowy. Tak właśnie  jak się ją przygotowuje w Perigord. Wraz z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami oraz pieczarkami z dodatkiem śmietany stanowi  ona znakomite danie.  Kto chciałby zdobyć odpowiedni przepis, ten musi sięgnąć po grubasne tomisko zatytułowane  „Kulinaria francuskie”.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

Można siadać do uczty zmówiwszy pacierz  za duszę kardynała Richelieu!

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj