Zgadnij co gotujemy?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dziś – mam nadzieję –  zakotłuje się poczcie mailowej ponieważ nagrodą jest opracowana przez Agnieszkę Kozłowską książka pt. „Zapomniana kuchnia polskich kresów”. A te przepisy wśród bywalców blogu mają wielu zwolenników. Kto  więc odpowie prawidłowo na trzy pytania  ten otrzyma księgę zawierającą kilkaset przepisów ze starym rodowodem a wśród nich receptury blinów, cepelinów, rejbaków, kołdunów, kindziuka i innych przysmaków. Oto dzisiejsza porcja pytań:

1 – W 1919 roku otwarto w Warszawie restaurację „Kresy”, kelnerkami były   ziemianki ze wschodu, a jaki był adres tego lokalu ?

2 – Co to za potrawa – tykwiennik?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

3 – A kulicz to…?

Proszę szybko łapać myszkę w rękę i wysyłać dobre odpowiedzi na adres: internet@polityka.pl   Kto pierwszy ten lepszy.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj