Zgadnij co gotujemy?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Jeszcze nie przyjechała z drukarni nasza nowa książka zatytułowana „Kuchnia w kawalerce i w apartamencie”, której wydawcą jest Tomasz Raczek i jego zespół zgromadzony w Instytucie Wydawniczym Latarnik im. Zygmunta Kałużyńskiego. Może uda się ją ogłosić nagrodą w quizie za dwa tygodnie. Dzisiaj walczycie o ostatni już w moim posiadaniu zestaw map turystycznych naszych sąsiadów i przewodnik po zamkach polskich napisany przez Joannę i Artura Podgórskich – dziennikarzy „Polityki”.

Oto dzisiejsza porcja pytań:

1 – Co to są ruchanki i skąd pochodzą ?

2 – A tartianyki z masłem skąd pochodzą i co to takiego?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

3 – Kotlet mielony z wieprzowiny i śledzia nazywa się … i pochodzi z kuchni…  ?

Proszę szybko łapać mysz w rękę i wysyłać dobre odpowiedzi na adres: internet@polityka.pl   Kto pierwszy ten lepszy i nagroda będzie jego.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj