Zgadnij co gotujemy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

I znowu środa. Czyli czas na zabawy umysłowe.
Będą – jak zwykle –  trzy pytania. Trzy prawidłowe odpowiedzi nadesłane na adres: internet@polityka.com.pl dadzą wygraną czyli książkę  pt. „Birkowie od kuchni” z dużą ilością ciekawych przepisów i porad dwóch wspaniałych kucharzy. A na mojej półce z książkami kucharskimi stoi kilkadziesiąt pożółkłych już i wyplamionych od częstego korzystania dzieł kulinarnych. Warto je odkurzyć i przypomnieć. Oto pytania:

1.  Kto jest autorem(ką) „Uniwersalnej książki kucharskiej” wydanej we Lwowie na początku XX wieku?

2. W 1903 roku ukazała się w Warszawie  „Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska” – kto ją napisał ?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Bóg z ludzką duszą

Rozmowa z Tomaszem Stawiszyńskim, eseistą, pisarzem, filozofem, o potrzebach, tęsknotach i iluzjach, na jakie odpowiadają psychoterapeuci.

Ewa Wilk

3. W Krakowie w 1931 roku ukazała się „Nowoczesna kuchnia domowa” autorstwa…?

Siedzę sobie na hamaku  w lesie, nad Narwią, przeglądam stare druki  i czekam na odpowiedzi.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj