Zgadnij co gotujemy?

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dziś nagrodą będzie książka naszej blogowej koleżanki czyli Nisi. Część blogowiczów zna doskonale jej twórczość i ma sporo książek. Dzisiejsza zgadywanka więc jest dla tych, którzy mają luki na półce z tymi książkami. „Zupa z ryby fugu” pióra Moniki Szwai,  nie tylko z powodu tytułu i związków autorki ze smakoszami, jest doskonale dobrana nagrodą do konkursu i miejsca jego publikacji.

Warto o tę książkę powalczyć. A oto pytania:

1. W którym miejscu ryby fugu jest trująca substancja paraliżująca (śmiertelnie) nieuważnego łasucha?

2. Przez długie lata niemal w całej Europie zakazane było picie absyntu – dlaczego?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

3 . Nawet kartofel może być trujący; jak się nazywa zielona substancja ukryta po skórką niedojrzałych ziemniaków?

Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl ten otrzyma książkę a podczas kolejnego Zjazdu Łasuchów być może i autograf autorki. Powodzenia.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj