Gołąbki z farszem ziemniaczanym

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Główka białej kapusty, 1 kg ziemniaków, ok. 5 dag suszonych grzybów (mogą być podgrzybki), średnia cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Do podsmażania gołąbków: 4 łyżki oleju

1. Kapustę zanurzyć w garnku z wrzącą woda, zdejmować kilka elastycznych listków, po czym znów zanurzać główkę kapusty, aby kolejne listki stały się elastyczne. I tak postępować, aż zdejmie się 10-15 listków, skroić grube nerwy liściowe, listki odłożyć.
2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osączyć na sitku lub durszlaku.
3. Grzyby namoczyć, ugotować w niedużej ilości lekko osolonej wody, posiekać.
4. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.
5. Do startych i odsączonych ziemniaków dodać posiekane grzyby i podsmażoną cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
6. Na liście kapusty nakładać po porcji farszu, zwijać gołąbki. Ułożyć je w szerokim garnku, wlać 1, 5 szklanki wrzącej wody. Dusić gołąbki ok. 40 minut., podlewając po trochu wodą aby nie przywarły do dna.
7. Gołąbki przed podaniem podsmażyć na oleju ze wszystkich stron.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj