Indyk o wspaniałym smaku

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Indyk o wadze ok. 4 kg, sól, spora garść cukru (rafinady), 1/3 szklanki spirytusu lub 1/2 szklanki czystej wódki, 1/4 kostki masła. Potrzebna będzie także folia aluminiowa do przykrycia indyka oraz 1/2 m2 świeżej gazy aptecznej.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

I niczego nie będzie

Krzysztofa Kononowicza poznała cała Polska w 2006 r. jako kandydata na prezydenta Białegostoku. Zasłynął hasłem: „Żeby nie było bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego”. Padł ofiarą cyników, którzy żerowali na jego umysłowej bezradności. I próbowali zarobić także na jego śmierci.

Katarzyna Kaczorowska

1. Sprawić indyka w przeddzień pieczenia, czyszcząc go, jeśli to niezbędne, z resztek piór, powycinać tłuszcz. Natrzeć solą.
2. Alkohol starannie wetrzeć dłonią w tuszkę indyczą, jakby masując ją. Kilka kropel wlać do środka.
3. Na zakończenie, również dłonią rozprowadzić (i ?wmasować?) cukier. Nakryć tuszkę gazą. Odstawić na kilka godzin.
4. Obłożonego plasterkami masła indyka włożyć do nagrzanego dość mocno piekarnika, przez pewien czas piec go na silnym ogniu.
5. Po ok. 20 min. polać indyka masłem i dość szczelnie nakryć go folią aluminiową.
6. Pod koniec pieczenia, po ok. 3 godz., zdjąć folię i zrumienić polewając indyka resztą alkoholu z wodą i stopionym masłem, a po wyczerpaniu tych składników wytworzonym sosem.

Tak upieczony indyk ma naprawdę wspaniały smak, a przy tym piękny, złotobrązowy kolor, dzięki mieszance alkoholu z cukrem. Jest to doskonały, a przecież prosty przepis.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj