Perliczka z imbirem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Kwartet solistów

Po przyjęciu wotum zaufania rząd Donalda Tuska kupił sobie parę tygodni spokoju, ale sam premier nie wychodzi z tej operacji wzmocniony. Stracił sporo autorytetu w oczach swoich wyborców, koalicjantów, nawet macierzystej formacji. Czy zdoła jeszcze odwrócić złą passę?

Rafał Kalukin

Perliczka, 10 pasków świeżej słoniny, łyżka masła lub masła roślinnego, sól, spora szczypta imbiru.

1. Sprawić perliczkę ? pióra delikatnie wyrywać zgodnie z kierunkiem, w jakim rosną ? umyć.
2. Nasolić tuszkę z zewnątrz i wewnątrz.
3. Piersi perliczki naszpikować paskami słoniny, można kilka włożyć także pod skórkę na piersi ptaka.
4. Wymieszać miękkie masło z imbirem i dokładnie natrzeć nim perliczkę.
5. Piec bez tłuszczu w nagrzanym piekarniku, potem na wolnym ogniu, potem znów na takim, aby zrumienić perliczkę, przez cały czas obficie polewając tłuszczem, który się z niej wytopi.
Perliczka wprawdzie nie jest dziko żyjącym ptakiem, ale jej mięso ma raczej smak dziczyzny. W większości dawnych książek kucharskich przepis na nią można znaleźć pomiędzy przepisami na jarząbki, bekasy czy kwiczoły.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama