Tartaletki, to nie to samo co subretki

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

 

Jak wiecie jestem już w podróży ale – jak co roku – nie zostawiam Was samopas. Chyba milej jest znajdować codziennie inny, choćby najmniejszy, nowy tekścik, który staje się zaczynem rozmowy wszystkich ze wszystkimi. A rozmowa , jak każda przy stole czy w kuchni, szybuje w różne całkiem niespodziewane strony. I jest ciekawie. A następnego dnia czeka Was znowu coś nowego.  Lepsze to niż wpisywanie 700 komentarza pod wpisem zamieszczonym trzy tygodnie temu. I tak aż do powrotu.

 

Mając takie założenie muszę oczywiście wspierać się cudzą pracą. Dziś – i przez kolejne cztery – dni będę cytował fragmenty książki (własność Pluszaka) Gordona Ramsaya. To naprawdę wybitny kucharz i fajny facet. A do tego ma udaną rodzinę, o której często wspomina. No to zajrzyjmy do kuchni Gordona:

 

„Moja mama – kobieta pracująca i wychowująca czwórkę dzieci – zawsze znalazła czas, by w piątkowe wieczory upiec ciasta i tarty. Zajadaliśmy się nimi podczas kolacji. Jednak ich ilość była tak duża, że ostatnimi kawałkami mogliśmy się cieszyć jeszcze przy niedzielnej herbacie. Ubóstwiałem shepherd’s pie mojej mamy – to ciasto do dziś pozostaje moim ulubionym niedzielnym daniem. Zamawiam je za każdym razem z dodatkiem cukinii, gdy z Taną bywamy w restauracji The Ivy. Przygotowane po mistrzowsku danie wzbogacam kilkoma kroplami sosu Worcestershire i czuję się jak w niebie!

 

 

W moim odczuciu ciasta i tarty są przykładem typowego niewymuszonego gotowania. Chciałbym, aby więcej z nas miało czas i chęć na ich przygotowywanie. Ciastami i tartami można się cieszyć zarówno w domu, jak i podczas pikników. Można je również podać w postaci pełnowartościowych dań głównych. W naszej restauracji w Paryżu podajemy na przykład niezwykłą jagnięcinę z przystawką, na którą składa się mała porcja shepsherd’s pie. Wszyscy są zachwyceni, a ja jestem dumny, że udało mi się zaprezentować francuskim gościom jedno z dań tradycyjnej kuchni brytyjskiej.

 

 

Krucha babka z dziczyzną

Shepherd’s pie z warzywami w occie

Kornwalijski placek z kurczakiem

Tartaletki z wędzonym łososiem i chrzanem kremowym

Ciasto rybne z ostrygami i przegrzebkami

Tarta z orzechów pinii ze szpinakiem i serem feta

Tarta krabowa z estragonem

Quiche z karczochami, szparagami i szynką

Tarta z serem, cytryną i porem

Tarta grzybowa z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem”

 

 

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

Niezłe menu. Może Pluszak zechce, któryś z tych przepisów podrzucić na blog, by ucieszyć wszystkich. A tytułowe subretki oczywiście nic nie mają wspólnego z tartaletkami tylko tak mi się rymnęło.

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj