Sałatka zamiast zupy
4 winne jabłka, 4 łodygi selera naciowego, 20 dag sera cheddar lub według gustu łagodniejszego, na przykład ementalera), sok z połowy cytryny. Na sos winegret: łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy lub oleju, szczypta soli, szczypta cukru, pieprzu i pół łyżeczki musztardy, ew. ząbek czosnku
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?
Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.
2. Łodygi selera posiekać na jak najcieńsze paseczki.
3. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce.
4. Wszystkie składniki sosu winegret wymieszać w słoiku z zakręcaną pokrywką.
5. Wymieszać składniki sałatki z sosem. Od razu podawać.
Taką sałatkę polecamy na niedzielny obiad zamiast zupy. Jest smakowita, prosta, zawsze się udaje i jest lekka, więc można jako drugie danie podać coś znacznie ?solidniejszego?.