Pyszny sernik wiedeński

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 kg sera trzykrotnie mielonego,5 łyżek masła,5 jaj, szklanka cukru, łyżka maki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, szklanka rodzynek, łyżka masła do posmarowania formy.

Na polewę: pół tabliczki czekolady deserowej

1. Utrzeć mikserem ser z masłem na bardzo gładką masę.

2. Utrzeć puszysty kogel mogel z żółtek z cukrem.

3. Do utartego sera dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i rodzynki.

4. Ubić bardzo sztywną pianę z białek.

5. Wymieszać masę serową z utartymi żółtkami i pianę ,dodać rodzynki, wymieszać dokładnie lecz ostrożnie.

6. Posmarować tortownicę masłem, przełożyć do niej masę.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Diabeł i raj Katarzyny Gärtner

83-letnia dziś Katarzyna Gärtner, słynna kompozytorka „Małgośki” i wielu innych przebojów, tuła się po domach przyjaciół i stara odzyskać dom, studio oraz swój dorobek artystyczny.

Violetta Krasnowska

7. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec sernik 40 minut, po zgaszeniu grzania pozostawić sernik jeszcze w piekarniku przez 10 minut.

8. Rozpuścić czekoladę w  kuchence mikrofalowej i polać wierzch sernika.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj