Zupa cukiniowa z serowymi ciasteczkami

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

2 średnie cukinie, łyżka oliwy, ząbek czosnku, 1/2 szklanki mleka, sól, odrobina vegety, 2 łyżki posiekanego koperku
Na ciasteczka: 1/2 opakowania ciasta francuskiego, 1/2 szklanki startej mozzarelli

1. Ciasto francuskie pokroić w paski o rozmiarach 10 x 4 cm, poprzekrawać na środku jak faworki, poprzewijać wierzch posypać startym serem. Upiec w piekarniku, w temperaturze 180 st. C na złocisto.
2. Cukinię obrać, pozostawiając cienkie paseczki skórki (nada ładny zielony kolor), pokroić na drobne kawałki, wraz z oliwą i szklanką wody gotować pod przykrywką, aż cukinia zmięknie. Zmiksować dodając najpierw szklankę wody a potem jeszcze 2 szklanki.
3. Doprawić zupę solą, vegetą oraz pokrojonym w piórka czosnkiem i wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia. Podając posypać koperkiem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj