Stek marynowany
2 plastry rostbefu*, średnia cebula, duży ząbek czosnku, łyżka białego octu winnego, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Konkurs pełen zaskoczeń
Drugi etap zakończył się kwalifikacją trójki Polaków, ale też wieloma kontrowersjami. Nowością na 19. Konkursie Chopinowskim jest to, że zaskakiwani są wszyscy: i publiczność, i jurorzy.
1. Przygotować marynatę: w mini ? malakserze zmiksować pokrojoną cebulę i czosnek, musztardę, pieprz, ocet winny i oliwę.
2. Wylać marynatę na płaski talerz i ułożyć na nim steki, posmarować marynatą także wierzch mięsa. Okryć szczelnie talerz i wstawić talerz do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Rozgrzać patelnię i smażyć na niej steki, z każdej strony 6 minut, na koniec posolić. Stek tak usmażony będzie w środku różowy.
Podawać z podsmażonymi ziemniakami.
____________
* Najsmaczniejsze steki będą z ładnego, ciemnoróżowego rostbefu, grubości ok. 1-1,5 cm. Każdy stek z rostbefu wystarczy, zwłaszcza z warzywnymi dodatkami, jako porcja mięsa dla dwóch osób. Jedynie najwięksi amatorzy powinni liczyć po jednym steku na osobę.