Perliczka z imbirem
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Wściekły pies
Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.
Perliczka, 10 pasków świeżej słoniny, łyżka masła lub masła roślinnego, sól, spora szczypta imbiru.
1. Sprawić perliczkę ? pióra delikatnie wyrywać zgodnie z kierunkiem, w jakim rosną ? umyć.
2. Nasolić tuszkę z zewnątrz i wewnątrz.
3. Piersi perliczki naszpikować paskami słoniny, można kilka włożyć także pod skórkę na piersi ptaka.
4. Wymieszać miękkie masło z imbirem i dokładnie natrzeć nim perliczkę.
5. Piec bez tłuszczu w nagrzanym piekarniku, potem na wolnym ogniu, potem znów na takim, aby zrumienić perliczkę, przez cały czas obficie polewając tłuszczem, który się z niej wytopi.
Perliczka wprawdzie nie jest dziko żyjącym ptakiem, ale jej mięso ma raczej smak dziczyzny. W większości dawnych książek kucharskich przepis na nią można znaleźć pomiędzy przepisami na jarząbki, bekasy czy kwiczoły.