Zupa dobra na upały

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Nie tylko chłodniki są dobrymi zupami w upalne dni. Poradziła mi pewna ciocia (jeszcze starsza niż ja i nadal w doskonałej formie i fizycznej, i umysłowej), by spróbować kapuśniaku, który podawała nasza wspólna prababka w najgorętsze nawet lato.

Warunkiem jest tylko to, że zupa na talerzu musi być niemal wrząca. Wówczas stołownicy odczują jej zbawienny skutek, bo będą odczuwać (wprawdzie przez krótki czas, ale i tak warto) przyjemny chłodek powietrza. Nawet gdy termometr będzie wskazywał 30 st. C w cieniu.

Posłuchałem rady osoby doświadczonej i nie żałuję. Tym chętniej, więc podzielę się przepisem:

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

Kapuśniak letni
Marchew, pietruszka, kawałek (lub porcja rosołowa) kurczaka, cała nieduża lub pół małej główki kapusty, 4-5 ziemniaków, duży pomidor, sok z cytryny do smaku, sól, pieprz

1. Marchew, pietruszkę oraz kurczaka zalać 3 szklankami wody, lekko posolić i ugotować wywar. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w kawałki.
2. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut, po czym odsączyć.
3. W wywarze z kurczaka podgotować pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach dodać kapustę. Kiedy wszystko będzie miękkie, dodać pokrojony na kawałki pomidor.
4. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem cytrynowym.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj