Zgadnij co gotujemy?(10 B)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dziś święto i wszystkie sklepy zamknięte. Z wyjątkiem małych placowek, w których pracuje tylko właściciel. To tak jak u mnie w sklepiku „Gotuj się!”. Będzie więc kolejna porcja zagadek, tyle tylko, że kto wygrał dowiecie się dopiero jutro, gdy otworzą ten duży sklep czyli „Politykę” i będę miał dostęp do pełnej wiedzy na temat nadesłanych odpowiedzi. Dziś zaś  nagrodą  jest wielkie albumowe wydawnictwo opracowane przez oficynę Carta Blanca o ginącej prowincjonalnej, pięknej Polsce. Oto pytania:

1 Co się kryje pod nazwą parzybroda?
2 Gryz to ugryziony kawałek chleba czy coś zupełnie innego?
3 Tuk-tuk to nazwa trójkołowej taksówki cejlońskiej a pojedyncze słowo tuk to…?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Śledztwo „Polityki”. Anżelika, tajny agent i dziwny wyjazd na Kubę. Nowe kulisy zniknięcia opozycjonistki

Czy Aleksiej Witalewicz Łobiejew i Anżelika Mielnikawa znali się wcześniej? Czy ich spotkanie na Kubie było grą operacyjną służb? Jaka była rola Oksany Sawczenko? Umawiała córkę z agentem czy była kimś w rodzaju zakładniczki?

Paweł Reszka, Timur Olevskiy, Evgenia Tamarchenko

I to wszystko. Teraz proszę o odpowiedzi i cierpliwość. Adres bez zmian: internet@polityka.pl

 

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj