Zwyczajny biszkopt

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

6 jaj, 6 łyżek cukru, 7 łyżek mąki, ? łyżeczki proszku do pieczenia, zapach według gustu, na przykład ? łyżeczki startej z cytryny skórki lub cukier wanilinowy
do wysmarowania formy: łyżka masła

1. Wybić jajka ze skorupek, oddzielając żółtka od białek.
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasnożółty kogel-mogel.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać, cały czas ubijając, pozostały cukier.
4. Do żółtek dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i pianę.
5. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy (może nią być tortownica). Piec, nie otwierając piekarnika, do momentu, kiedy zacznie odstawać od ścian formy, czyli około 30 minut w temperaturze 180?C. Warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony.

Tak upieczony biszkopt można wykorzystać do przygotowania tortu (można przełożyć go kremem) lub podawać jako doskonałe ciasto bez przekładania kremem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj