I na północy potrafią gotować

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Poprzedni odcinek zatytułowany Wędrówki po knajpach Europy nie wzbudził entuzjazmu. Może jeszcze za wcześnie na planowanie wakacyjnych wypraw. Jako człek uparty – ponawiam próbę. Tym razem proponuję kilka znanych mi restauracji z północnej części naszego kontynentu. To bardzo specyficzna kuchnia, inna niż w krajach południowych – zwłaszcza z regionu Morza Śródziemnego ale wcale nie gorsza. Zwłaszcza ryby. Słynne łososie czy głośne w świecie festiwale homarów. Nie wierzycie – to spróbujcie!

sali.jpg
HELSINKI
Elite

Et. Hesperiankatu 22 tel. (0-0 358) 9 434 22 00
Adres internetowy: http://www.royalravintolat.com Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11 – 1.00; w piątki 11 – 2.00; w soboty 14 – 2.00; w niedziele 13 – 23. Akceptują karty kredytowe. Rezerwacja wskazana.
Jedna z lepszych restauracji Helsinek ma za sobą ponad 60 lat tradycji. Zawsze związana z elitą aktorską stolicy Finlandii. Szef kuchni specjalizuje się w daniach rybnych według starych skandynawskich receptur. Ostrygi, małże i przede wszystkim łososie są wprost bezkonkurencyjne. Co nie dziwi ponieważ kuchnia ma stałe dostawy z codziennych połowów. Przyzwoita lista win.

big_restoran_vaadelai.jpg
TALLIN
Bonaparte

Pikk 45/47 tel. (0-0 372) 6 464 053
Adres internetowy: www.bonaparte.ee Nieczynne w niedzielę. W pozostałe dni w godz. 12 – 14. Jęz. angielski, szwedzki
W XVII-wiecznej kamienicy ulokowała się restauracja, której wnętrze do złudzenia przypomina francuskie prowincjonalne przytulne knajpki. Szefuje tu oczywiście Francuz, który w karcie dań łączy estoński smak z francuską lekkością i aromatem. Są więc marynowane łososie, bałtyckie śledzie ale także terina z gęsiej foie gras oraz wielkie krewetki w sosie z pernod. Są wina ale chętniej podaje się wódkę.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

new_1.jpg
KOPENHAGA
Krogs Fiskerestaurant

Gammel Strand 38 tel. (0-0 45) 33 15 18 15
Adres internetowy: www.krogs.dk Czynne codziennie w godz. 18 – 22.30 (z wyjątkiem niedziel). Akceptują karty kredytowe.
Niemal stuletnia (od 1910 r) restauracja specjalizująca się w daniach z ryb i owoców morza pięknie położona i równie pięknie ozdobiona obrazami Valdemara Andersena ? XIX wiecznego duńskiego malarza. Obecny właściciel Morten Avlskart dba zarówno o kartę dań jak i o kartę win. W piwnicy leżakuje 2800 butelek 700 różnych gatunków najlepszych win Europy i zza oceanu. W karcie zarówno halibut, łosoś, turbot jak i homar oraz przegrzebki. Najwytworniejsze danie ma związki z Polską jest to bowiem sola z Dover o nazwie Madame Walewska z homarem i truflami (cena adekwatna do nazwy!).
sztokholm.jpg
SZTOKHOLM
Prinsen

Master Samuelsgatan 4 tel. (0-0 46) 8 611 13 31
Adres internetowy: www.restaurangprinsen.se Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 11.3. – 14.30 i 16.30 – 23.30; w soboty 13 – 23 a w niedziele 17 – 22. Honorują karty kredytowe.
Lokal ze stuletnią tradycją. Kuchnia szwedzka oraz akcenty śródziemnomorskie. Godne polecenia zupa z homara i talerz – pięć śledzi z parmezanem (w cytrynie, jogurcie, pomidorach, pieprzu i goły).
Bogata karta win z przewagą włoskich.

A może znacie lepsze adresy. Jeśli tak, to dopiszcie proszę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj