Wędrówka w poszukiwaniu nieznanych smaków

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Po raz trzeci przedstawiam kilka adresów na lato. Tym razem przypomniała mi się wędrówka po Półwyspie Pirenejskim i południu Francji. Tam, niemal na każdym kroku, smakosze mogą odkrywać nowe lądy czyli nowe smaki. Niestety łączy to się na ogół z poważnymi ubytkami w portfelu. Ale prawdziwy smakosz gotów jest do wyrzeczeń (oczywiście nie za stołem) i poświęceń. Zresztą nie trzeba się nadmiernie objadać tylko subtelnie rozsmakowywać lekko popijając. No to ruszajmy!

oliver.jpg

LIZBONA
Olivier

Rua do Teixeira 35 tel. (0-0 351) 21 343 14 05
Adres internetowy: www.restaurante-olivier.com Czynne codziennie (z wyjątkiem niedziel) w godz. 20 – 1.00. Rezerwacja wskazana. Akceptują karty kredytowe.

W zabytkowej części Lizbony – Bairro Alto, przy wąskiej uliczce pełnej lokali, za lśniącymi bielą drzwiami mieści jedna z najbardziej znanych restauracji miasta. Kuchnia portugalska i śródziemnomorska. Najbardziej godne polecenia jest carpaccio z ośmiornicy zdobione trójkolorowym pieprzem. Bardzo bogata karta win.

robles.jpg

SEVILLA
Casa Robles

Calle Alvarez Quintero 58 tel. (0-0 34) 95 4213150
Adres internetowy: www.roblesrestaurantes.com Czynne cały tydzień w godz. 12 – 24. Akceptują karty kredytowe. Rezerwacja miejsc.

Trzy sale restauracyjne i bar tapas zawsze są pełne gości. Lokal należący do rodziny Robles funkcjonuje od 1954 roku. Specjalizuje się w rybach, zawsze świeżych, dowożonych z pobliskiego portu Huelva. Godne polecenia są zwłaszcza pescado a la sal czyli całe ryby pieczone w pancerzu z soli i rabo de toro – ogon wolowy duszony w sosie z papryką.

gazpacho.jpg Gazpacho

KADYKS
Ventorillo del Chato

Szosa z Kadyksu do San Fernando na 684 km. Tel. (0-0 34) 95 25 0025
Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12.30 – 16.30 i 20.30 – 0.30. Płatne gotówką.

W małym białym, przydrożnym budynku mieści się tawerna licząca już 200 lat. W karcie dań niezliczona liczba ryb i owoców morza. Jest też słynna andaluzyjska zupa z kiełbasy chorizo i warzyw oraz flaki. Cazuela de arroz con mariscos to miejscowa odmiana paelli. W upał wspaniałe gazpacho gasi pragnienie, choć jeszcze lepiej zamówić białe andaluzyjskie wino.

oliwa.jpg Oliwa z oliwek
MADRYT
El Olivo Restaurante y Oleoteca

Calle del Comandante Gallegos 1 tel.(0-0 34) 91 359 15 35
Adres internetowy: www.elolivorestaurante.com Nieczynne w niedziele i poniedziałki.
Jedyna taka restauracja w Madrycie. Dysponuje winami 20 hiszpańskich producentów i 120 rodzajów xeresu (sherry). Do potraw stosowana jest oliwa, której 40 gatunków można kupić na miejscu. Restaurator i kelnerzy badając gusta gości doradzają jakie dania i jakie oliwy zamawiać: z goryczką, bardziej słodkie, lekkie czy bardziej gęste. Wybór oliwy jest równie trudny jak właściwego wina. Tu można liczyć na fachową pomoc. Potrawy nie tylko hiszpańskie ale z kuchni krajów śródziemnomorskich np. przegrzebki w stylu prowansalskim, gołębie duszone winie, risotto z leśnymi grzybami czy wątróbki gęsie (foie gras) na różne sposoby.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Izrael kontra Iran. Wielka bitwa podrasowanych samolotów i rakiet. Który arsenał będzie lepszy?

Na Bliskim Wschodzie trwa pojedynek dwóch metod prowadzenia wojny na odległość: kampanii precyzyjnych ataków powietrznych i salw rakietowych pocisków balistycznych. Izrael ma dużo samolotów, ale Iran jeszcze więcej rakiet. Czyj arsenał zwycięży?

Marek Świerczyński, Polityka Insight

rimbaud.jpg Owoce morza
MONTPELLIER
La Reserve Rimbaud

820 Av. de St-Maur tel.(0-0 33) 467 72 52 53
Adres internetowy: www.reserve-rimbaud.com Nieczynne w poniedziałek oraz w niedzielę i środę wieczorem.
Najpiękniej położona restauracja w stolicy Langwedocji. Czynna od 60 lat. Wspaniałe widoki z tarasów na rzekę i okolice. Doskonała kuchnia i karta win. Specjalność – owoce morza (zwłaszcza ostrygi). Popisowe danie szefa kuchni: langustynki w słodkim winie sauternes.

I na tym koniec wędrówki. Resztę dopiszcie sami. Oczywiście dzieląc się z przyjaciółmi z blogu wrażeniami i podrzucając dalsze adresy.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama