W kuchni nie można się gapić

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Moja młoda rodzina po okresie wakacyjnym, gdy wszyscy włóczyli się po świecie, wreszcie wróciła do swojego domu.

Jutro rozpoczyna się rok akademicki, a troje z nich to przecież studenci. Trzeba więc było przygotować (i dowieźć do ich domu) jakieś lubiane przez wszystkich danie. A mają oni dość zróżnicowane gusta, więc była to sprawa trudna.

Ostatnio karmiłem ich włoskim risotto z gruszką i gorgonzolą (uwielbiają je), więc nie mogłem się powtarzać. Spaghetti carbonara wymaga, by wszyscy w jednej chwili zgromadzili się przy stole, co – jak łatwo sobie wyobrazić – jest niemal niemożliwe. Została więc kaczka luzowana z rodzynkami, sosem sojowym, rzymskim kminem mielonym, cukrem i papryką oraz grzybkami mun. To potrawa, którą nie tylko można, ale wręcz należy odgrzewać i za każdym razem jest lepsza. Zabrałem się więc do luzowania podpieczonej kaczki i moczenia grzybków.

Wyciągnąłem niezbędny do dania czosnek, czerwoną paprykę, sułtanki, sos sojowy, cukier i zaczęły się poszukiwania zmielonego kminu rzymskiego. Ku mojej rozpaczy okazało się, że wielki plastikowy słoik ze złocistym i niezwykle aromatycznym proszkiem został na wsi. Najbliższy sklep z przyprawami z Bliskiego Wschodu jest w restauracji Samira, która przeniosła się z al. Niepodległości (tuż obok mnie) gdzieś na Powsińską. Zbyt daleko, gdy na patelni już skwierczy oliwa. W pobliskim Supersamie kupiłem więc kmin rzymski w ziarenkach i utarłem go w kamiennym moździerzu. Już od pierwszej chwili wiedziałem, że to zastępstwo jest wprawdzie dopuszczalne, ale znawcy zorientują się, iż coś tu jest nie tak.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz będziesz ważką

Rozmowa z dr Katarzyną Żak-Jasińską, pediatrą zajmującą się opieką paliatywną, o przeżywaniu ostatnich chwil z dziećmi i szukaniu drogi powrotu do życia po ich stracie.

Paweł Walewski

Okazuje się więc, że w kuchni (zwłaszcza w kuchni) nie można być gapą i wszystko powinno być na swoim miejscu.

Komentarzy o obiedzie jeszcze nie słyszałem.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj