Zgadnij co gotujemy?(39 B)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Kurczęta po polsku

Ruszamy do kolejnej zabawy. Tym razem nagrodą będzie film kulinarny Jaimiego Olivera prezentowany w kanale Kuchnia TV a pokazujący ciężki los kurczaków. Ten brytyjski wybitny kucharz przejawia często troskę zarówno o ludzi (akcja: stołówki szkolne), jak i o zwierzęta trafiające do naszych kuchni i na stoły.

A oto dzisiejsze pytania:

1 – Czym różni się kurczak po polsku od innych dań z tego ptaka?

2 – Z której części kurczaka robi się kotlet de volaille?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

3 – W starych książkach kucharskich często występują przepisy na potrawy z kapłona lub pulardy; co to takiego?

Na odpowiedzi jak zwykle czekam pod adresem Internet@polityka.com.pl
Kto pierwszy przyśle trzy prawidłowe odpowiedzi ten będzie cieszył oko filmowymi poradami Jamiego. Czekam z niecierpliwością!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj