Smaczna oszczędność

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Kuchnia oszczędna była obowiązkiem wielu pokoleń polskich gospodyń: liczne zawieruchy historii i ekonomii powodowały, że wiele było rodzin, które chcąc kultywować domową kuchnię poszukiwały tańszych metod gospodarowania. Wszystkie XIX i  XX- wieczne książki dla gospodyń, jako nakaz najważniejszy przekazywały oszczędność i to mądrze pojętą: gospodarować racjonalnie, nie marnować surowców, choćby dzięki temu, że wszystko jest  smaczne i starannie przygotowane.
Dlatego też nie będę proponować zastępowania  lepszych surowców  gorszymi, ale  używanie  produktów prostych, łączonych w sposób najbardziej efektowny i efektywny.
Nie jest sztuką przygotowanie obiadu z wielu najlepszych produktów, ale  zrobienie  kulinarnego dzieła z resztek, niewielkiej ilości prostych, dostępnych składników to już wyższa szkoła kulinarnej jazdy. Lubię robić dania, o których mówi się, że to zupa z gwoździa czyli smakołyk zrobiony z niczego!

Chłodnik pomidorowy

3 szklanki soku pomidorowego,2 szklanki jogurtu naturalnego,3 jaja,
2 małe zielone ogórki, po 3 łyżki siekanego kopru i szczypioru,2 łyżki siekanej pietruszki, sól, pieprz, szczypta cukru pudru.

Jajka ugotować na twardo, posiekać, ogórki obrać i pokroić w paski .
Wymieszać sok z jogurtem, dodać ogórki, jajka, siekaną zieleninę. Doprawić solą i pieprzem, jeśli sok pomidorowy był zbyt kwaśny można dodać  odrobinę cukru-pudru.
Chłodnik szczelnie okryć(bardzo intensywnie  pachnie)  i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Knedle z bryndzą
Na knedle:1 kg ziemniaków,1,5 szklanki mąki,1 jajko, sól.
Na nadzienie:20 dag bryndzy,1 żółtko.
Do polania:2 łyżki tartej bułki,2 łyżki masła.

Ziemniaki ugotować, przetrzeć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko, zagnieść ciasto. Uformować wałek ,który pokroić w plasterki. Każdy plasterek spłaszczyć, na środek położyć bryndzę utartą z żółtkiem, zlepić dokładnie. Gotować we wrzącej osolonej wodzie partiami, kiedy się zagotują i wypłyną na wierzch wyjmować łyżką cedzakową i wkładać następną partię.
Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, polać knedle.

Sznycle z boczniaków

30 dag boczniaków,2 jajka,4 łyżki tartej bułki,5-6 łyżek oleju do smażenia, sól.

Boczniaki umyć, wyciąć twarde  nóżki, ułożyć na papierowej kuchennej ściereczce blaszkami do dołu. Jajka rozbić z 2-3 łyżkami wody. Kapelusze grzybów maczać w jajku, następnie w tartej bułce, gdyby panierka niezbyt dokładnie przywierała – zabieg powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej, smażyć boczniaki na rumiano, w czasie smażenia soląc na patelni. Podawać gorące z ziemniakami z wody lub  pieczywem.

Ogórki faszerowane mięsem i kaszą

4 duże ogórki.
Na nadzienie:1 szklanka duszonego lub pieczonego mięsa,1 łyżka masła,1 cebula.1/2 szklanki perłowej kaszy jęczmiennej ,1 łyżka siekanego kopru,1 jajko, sól, pieprz.
Na sos:1,5 łyżki masła,1,5 łyżki mąki,2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, cukier, sok cytrynowy do smaku,1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Ogórki przekroić na połówki i wydrążyć pestki przy pomocy łyżki.
Mięso zasmażyć z masłem i cebulą, posiekać tasakiem lub dużym nożem. Kaszę ugotować na sypko, połączyć siekane mięso z kaszą, jajkiem, pieprzem, solą i siekanym koprem. Wymieszać. Nakładać w wydrążone ogórki. Wygładzić wierzchy, ułożyć w płaskim garnku, podlać szklanką osolonej wody, zapiec w piekarniku. Gdyby wyparowało zbyt dużo wody-dolać jej.
Masło roztopić w garnku, dodać mąkę, zasmażyć na jasnozłoto, dodać płyn spod ogórków, przecier, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Polać ogórki po wierzchu, jeszcze raz na moment wstawić do piekarnika. Kiedy sos się zagotuje podawać gorącą potrawę.

Ryba w piwie i śmietanie

1 spora ryba, na przykład karp,1/2 szklanki piwa,1/2 szklanki śmietany,1 łyżka mąki,3 łyżki masła lub oleju, sól.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Zniknięcie Anżeliki

Anżelika Mielnikawa, ważna białoruska opozycjonistka, obywatelka Polski, zaginęła. W lutym poleciała do Londynu. Tam ślad się urwał. Udało nam się ustalić, co stało się dalej.

Paweł Reszka, Timur Olevsky, Evgenia Tamarchenko

Rybę sprawić, posolić, obsypać mąką, położyć na posmarowanym masłem półmisku. Piec  w nagrzanym piekarniku około 40 minut polewając w tym czasie rybę piwem. Na koniec upieczoną, zrumieniona rybę polać śmietaną i zapiekać aż śmietana lekko zbrązowieje. Podawać z ziemniakami z wody.

Okazuje się, że oszczędnie nie znaczy skąpo i zupełnie nie oznacza ? niesmacznie. Wystarczy trochę nowych pomysłów. Albo sięgnięcie po stare ale zapomniane.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj