Jeszcze raz krótko o szparagach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Uczestnicy panelu: Roman Czejarek z  Polskiego Radia, Kurt Scheller, Grzegorz Kazubski, Inka Wrońska – naczelna „Kuchni”, Artur Barciś i ja a w tle szparagowe pola

Dwa słowa i trzy zdjęcia o sesji szparagowej w HoReCa, która miała miejsce kilka dni temu. Podczas spotkania rozmowa krążyła głównie wokół związków kuchni niemieckiej z polską i wpływu obydwu na siebie.
Wszyscy uczestnicy mieli związki z kuchnią naszych zachodnich sąsiadów a Artur Barciś nawet związki dosłowne. Jako młody aktor i  żonkoś  pracował w niemieckim barze, by zarobić na podróż poślubną. Zrobił tam błyskawiczną karierę: od zmywaka do stanowiska sałatkowego.


Krem z zielonych i białych szparagów

W drugiej części spotkania wszyscy uczestnicy, w tym i publiczność, pod kierunkiem Kurta Schellera i Grzegorza Kazubskiego zajęli się przyrządzaniem szparagów. Była to niezła lekcja, z której i my skorzystaliśmy. W ciągu godziny nauczyliśmy się robić dwie zupy szparagowe oraz przekąski nazwane przez autora szparagowymi tortami. Wejdą one (po kilku próbach) do naszego domowego repertuaru. Wtedy też podam dokładne przepisy. Tymczasem ograniczę się tylko do zdjęć.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wilno kocha Ukrainę

Rosja traktuje Polskę jak wroga, a Litwę jak własność, która tylko chwilowo wymknęła się spod kontroli. Dlatego Litwini szykują się na najgorsze.

Jakub Halcewicz

 

Tort szparagowy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj