Jeszcze raz krótko o szparagach

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Uczestnicy panelu: Roman Czejarek z  Polskiego Radia, Kurt Scheller, Grzegorz Kazubski, Inka Wrońska – naczelna „Kuchni”, Artur Barciś i ja a w tle szparagowe pola

Dwa słowa i trzy zdjęcia o sesji szparagowej w HoReCa, która miała miejsce kilka dni temu. Podczas spotkania rozmowa krążyła głównie wokół związków kuchni niemieckiej z polską i wpływu obydwu na siebie.
Wszyscy uczestnicy mieli związki z kuchnią naszych zachodnich sąsiadów a Artur Barciś nawet związki dosłowne. Jako młody aktor i  żonkoś  pracował w niemieckim barze, by zarobić na podróż poślubną. Zrobił tam błyskawiczną karierę: od zmywaka do stanowiska sałatkowego.


Krem z zielonych i białych szparagów

W drugiej części spotkania wszyscy uczestnicy, w tym i publiczność, pod kierunkiem Kurta Schellera i Grzegorza Kazubskiego zajęli się przyrządzaniem szparagów. Była to niezła lekcja, z której i my skorzystaliśmy. W ciągu godziny nauczyliśmy się robić dwie zupy szparagowe oraz przekąski nazwane przez autora szparagowymi tortami. Wejdą one (po kilku próbach) do naszego domowego repertuaru. Wtedy też podam dokładne przepisy. Tymczasem ograniczę się tylko do zdjęć.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

 

Tort szparagowy

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj