Zgadnij co gotujemy? (52)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Ponieważ ostatnio sporo pisałem o kuchni wschodnich sąsiadów, to i dzisiejsze zagadki będą dotyczyć tej tematyki.

Kuchnia rosyjska ma wśród Polaków dużą grupę wielbicieli. Sądząc z Waszych komentarzy – także znaczna część przyjaciół z blogu lubi rosyjskie potrawy i wie jak je przyrządzać. Część zaś pochodzi z naszych dawnych Kresów. I tym zapewne będzie najłatwiej odpowiedzieć na dzisiejsze pytania.

Dobre odpowiedzi będą – jak zwykle – nagrodzone książką z dedykacją i naszymi autografami. Ponieważ mam aż dwa egzemplarze cennej książki „Encyklopedia sztuki kulinarnej narodów Rosji”, opublikowanej przez wydawnictwo REA, a opracowanej przez dwie autorki – Innę Łukasik i Agnieszkę Sado, więc jeden tom oddam w dobre ręce. Otrzyma  go ten, kto pierwszy przyśle trzy prawidłowe odpowiedzi na adres: internet@polityka.com.pl

A oto pytania:

1. Kto wie, co to za napoje: braga lub sbitień (wystarczy rozszyfrowanie jednego z dwóch)?

2. Jakiemu polskiemu przysłowiu odpowiada rosyjskie: Pierwyj blin komom (pierwsze bliny zawsze są nieudane)?

3. Rassolnik to rodzaj rosołu czy może inna zupa?

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?

Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.

Katarzyna Kaczorowska

*** 

Czekam na odpowiedzi.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj