Udręki starego kucharza

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Lubię czytać stare książki kucharskie. To już wiecie, bo wielokrotnie przytaczałem tu odpowiednie cytaty. Jest w nich przecież wiele czaru, tajemnic i niezamierzonego humoru. Jednocześnie niemało przepisów – mimo ich skomplikowanych zaleceń – udaje się zastosować i dziś z doskonałymi rezultatami. Choć czasem…

Sztokfisz przychodzi do nas tylko solony i suszony. Trzeba go w drewnianym naczyniu w mocnym ługu z drzewa brzozowego lub olszowego moczyć dni 4 w ciepłym miejscu. Wtedy zlać ług, pokrajać płaskie połcie na kawałki i zalać świeżym ługiem, w którym znowu niech moknie trzy dni, następnie zlać ług, wypłukać w zimnej wodzie i zalać wodą wapienną, którą się robi, kładąc w wodę tyle niegaszonego wapna, aby się woda zabieliła jak mleko. W tej wapiennej wodzie niech moknie dwa dni, po czym przełożyć go do innego naczynia, wypłukać kilka razy, nalać czystą wodą, moczyć w niej jeszcze trzy dni, kilka razy na dzień zmieniając wodę.

Gotować w czystej wodzie bez soli, bo stwardnieje, dopiero na samym dogotowaniu trochę posolić. Gotuje się krótko, dobrze z wody odcedza na sicie, a na półmisku polewa się młodym masłem z rumianą bułeczką.

Uff! I wszystko gotowe. Dobrze, że gotuje się krótko. Dzięki temu już po dwóch tygodniach przyrządzania mamy pyszną rybkę na talerzu.

Żeby nie być posądzonym o sadyzm, to podrzucę Wam przepis na inna rybkę, i to dużo prostszy. Zwłaszcza Sławek i Arkadius powinni być zadowoleni, bo to rybojady straszne!

***

Ryba na szynce

1 wędzony  łupacz (może być pstrąg), 2 łyżki masła, 2 plastry wędzonej szynki, pieprz świeżo mielony.

Rybę gotować pięć minut we wrzątku przekładając z boku na bok. Ostudzić, zdjąć skórę, usunąć ości. Roztopić masło na patelni i opiec szynkę z obu stron. Położyć rybę na szynce i posypać pieprzem. Dusić na małym ogniu pod pokrywą przez 3 minuty.

***

Ryba w majeranku i jabłkach

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

1 kg filetów z ryby morskiej, 1 kg kwaśnych jabłek, sól, pieprz świeżo zmielony, majeranek, cytryna, 10 dag masła.

Jabłka obrać i pokroić w plastry pozbawiwszy pestek, filety posolić i popieprzyć, odstawić do lodówki na 60 min. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę jabłek, posypać majerankiem, posolić, położyć filety, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu masło. Wstawić na 25 min. do piekarnika w temperaturze 150 st. C. Podawać z zieloną sałatą.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj