Zgadnij co gotujemy?(61)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Dla mnie jesień zaczyna się dopiero w momencie gdy zobaczę i usłyszę gęsi odlatujące na południe z nadnarwiańskich łąk. I właśnie w miniony weekend nastąpił gęsi exodus. Tysiące ptaków przelatywało nad dachem mojej chałupy i żałośnie krzyczały żegnając nas. No więc jest jesień.

Jesienny więc będzie i nostalgiczny dzisiejszy quiz. A nagrodą będzie książka o historii tygodnika „Polityka” czyli „Polityka i jej ludzie” napisana przez Wiesława Władykę. Kto pierwszy nadeśle trzy prawidłowe odpowiedzi ten dostanie książkę z autografem autora i ? dodatkowo – z moją dedykacją i życzeniami. Do roboty więc!

1. Można z tego warzywa robić zupy, tarty, marynaty; można piec, dusić, gotować; nadaje się ono także na jesienne święta duchów zdobywające coraz więcej młodych miłośników i w Polsce. Bardziej  konserwatywni zadowalają się pestkami. Najbardziej jesiennym warzywem jest…

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Skazani na ból

Ból nie powinien być wyrokiem. A jednak w Polsce pacjenci umierają w cierpieniu, mimo że medycyna zna sposoby, by im ulżyć. Co więc zawodzi?

Paweł Walewski

2. Gęsi odleciały ale gąski pozostały. Pod jakimi innymi nazwami kryją się te przepyszne grzyby?

3. Jesienna poezja obejmuje i tematykę kulinarną. Kto jest autorem tych słów: „Zjedli owoce morza/oraz pigwę w likworze/nadziewając je na widelczyk do pikli;/ Potem wbiegli na molo/I tańczyli tam solo/ Aż w morskiej oddali znikli.”
Dla ułatwienia dodam, że poeta ów żył w XIX wieku. Pisał i rysował. No doprawdy więcej nie mogę, bo nie będzie zabawy. A teraz czekam pod adresem  internet@polityka.com.pl

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama