Zgadnij co gotujemy?(84)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Wygląda na to, że wreszcie będzie wiosna. Las (ten nasz własny, kurpiowski) posprzątany. Zieleni się to i owo. Są bociany i żurawie. W piątek pojedziemy na całe trzy dni by i dom doprowadzić do porządku. Najwyższa więc pora i na wiosenną zgadywankę. A w zamian nietypowa nagroda: książka napisana przez najwybitniejszych ludzi polskiego filmu – reżyserów, aktorów, scenografów, producentów – pełna wspomnień i prześmiesznych anegdot. Są też elementy kulinarne więc można to dzieło zatytułowane „Filmowcy” zaproponować jako nagrodę w naszym quizie. Aby książkę opatrzoną dedykacją i autografem otrzymać trzeba odpowiedzieć na trzy pytania (bezbłędnie oczywiście) i spiesznie wysłać list na adres: internet@polityka.com.pl

A oto pytania:

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Wściekły pies

Picie w Polsce to temat rzeka. Rzeka to zresztą dobra metafora. W zeszłym roku branża zarobiła 50 mld zł. A mówimy o czymś, czego wyprodukowanie kosztuje grosze – mówi Ryszard, od ponad 20 lat związany z branżą alkoholową. Sam jest alkoholikiem, ma ojca alkoholika i żonę alkoholiczkę.

Juliusz Ćwieluch

1. Co nam daje surowa marchewka?
2. Z zielonych listków młodego oregano można zrobić pyszny chłodnik, a jak brzmi polska nazwa tego ziółka?
3. Dlaczego zupę szczawiową je się z jajkiem i ze śmietaną?

Już siadajcie do klawiatury. Czekam na listy i wzywam posłańca po odbiór paczki. Powodzenia!

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj