Liwiec, Nurzec, Narew i Bug czyli smaczne okolice

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Trochę podróżowałem ostatnio po tych terenach i zachwycałem się krajobrazem, liczną zwierzyną, gdzie indziej rzadko spotykaną, no i pyszną kuchnią.

Po powrocie do domu miałem ochotę na powtórkę niektórych podlaskich przysmaków. Sięgnąłem więc po książkę Adrianny Ewy Stawskiej – dziennikarki, tłumaczki i kolekcjonerki przepisów – zatytułowaną „Kuchnia kresowa z Podlasia”.

Obiad zrobiony wg. porad znawczyni tamtejszej kuchni wyszedł znakomicie. I tylko deser czyli sękacz pieczony był inaczej niż robią to mistrzynie z Gib. Nie mając praktyki i właściwych narzędzi musiałem wszystko uprościć. Co doradzam także naśladowcom z innych regionów Polski czy nawet świata.

Oto przepisy:

Szyjki gęsie nadziewane

 4 gęsie szyjki (sama skóra), 2 gęsie wątróbki, 15 dkg mielonego mięsaindyka, 1 jajko, 2 łyżki smalcu z gęsi, 2 łyżki tartej bulki,

0,5 szklanki białego wina, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, pół łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki majeranku

1.Po oczyszczeniu i opaleniu skórki, szyjki umyć i zaszyć z jednego końca.

2.Wątróbki bardzo drobno posiekać i wymieszać z mięsem i jajkiem. Dodać bulkę tartą, połowę majeranku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wyrobić farsz. Jeśli zbyt gęsty, dodać bulionu.

3.Napełnić szyjki i zaszyć drugi koniec. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego smalcem. Szyjki również posmarować smalcem i obtoczyć majerankiem. Podlać winem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Wino w trakcie pieczenia uzupełnić bulionem.

Bażanty z Drohiczyna

 2 młode bażanty, 20 dkg słoniny, 20 dkg masła, 8 jagód jałowca, pół szkłanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, sól, pieprz

1.Skruszałe bażanty sprawić, umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, tak z zewnątrz, jak i wewnątrz.

2.Wątróbki i bażancie serca posiekać, wymieszać z masłem i 4 roztartymi jagoda­mi jałowca, włożyć do wnętrza ptaków.

3.Bażanty ułożyć w brytfannie piersiami do góry na cienkich plastrach słoniny i przy­kryć resztą słoniny. Dodać pozostałe masło i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C pod przykryciem.

4.Zdjąć pokrywkę i usunąć z wierzchu słoninę.

5.Miód rozcieńczyć odrobiną ciepłej wody, pędzlem posmarować skórkę na piersiach bażantów i zapiekać przez 20 minut na złoty kolor.

6.Przygotować sos: zlać sos z pieczenia, dodać wino i zagotować, gdyby był zbyt rzadki – to odparować.

7.Polać ptaki sosem i obłożyć marynowanymi gruszka­mi z syropu.

Sękacz z tortownicy

 250 g masła + 1 łyżka do posmarowania tortownicy, 1 szklanka cukru, 6 jajek, 1 łyżka rumu, 50 g zmielonych migdałów, 1/2 laski wanilii, 3/4 szklanki mąki krupczatki. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Na lukier: 15 łyżek cukru pudru, 2-3 łyżki gorącej wody lub soku świeżo wyciśniętego z cytryny 

1.Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodajemy najpierw po jednym żółtku, a potem kolejno: rum, migdały, ziarenka wydrążone z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki.

2.Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą.

3.Na dnie natłuszczonej masłem tortownicy (o średnicy 24 cm) rozsmarowujemy 2 łyżki masy i pieczemy 5 minut w 200°C. Gdy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy tortownicę z piekarnika.

4.Na pierwszej upieczonej warstwie sękacza rozprowadzamy kolejne 2 łyżki masy i znowu wstawiamy tortowni­cę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzamy, aż skończy się ciasto.

5.Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmujemy z tortownicy. Robimy lukier, ucierając cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny Smarujemy ciasto i czekamy, aż lukier zastygnie.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Pasożyty z patożycia

Mogłoby się wydawać, że TikTok to kilkunastosekundowe rolki, które młodzi nałogowo scrollują. Ale są tam również kilku-, a nawet kilkunastogodzinne live’y, na których z pozoru nic się nie dzieje. I to one są kluczowe. Tam się zarabia, buduje pozycję, rekrutuje zwolenników.

Agnieszka Sowa

Fot. Piotr Adamczewski 

Wprawdzie mój sękacz wygląda jak jakiś zwykły placek, nie jest efektowny ale smakuje dokładnie tak jak jego prawzór. A robota znacznie prostsza.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj