Zgadnij co gotujemy? (9)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

W kolejnym odcinku kulinarnej zgaduj-zgaduli postanowiłem zająć blogowiczów płynem, o którym często piszę, mówię (i piję!) i dużo czytam. Będzie więc o winie. Prawidłowe odpowiedzi – jak zwykle – będą nagrodzone książką z dedykacją i autografem. Tym razem, by utrzymać się w temacie, będzie to moja, a wydana przez Wydawnictwo Prószyński i S-ka, „Wielka księga drinków i koktajli”. Szukających odpowiedzi odsyłam do poniedziałkowego felietonu. Może im utorować drogę do sukcesu. 

A odpowiedzi jak zwykle na:  internet@polityka.com.pl
 
  
1Retzina to:
    A – sok winogronowy, fermentujący z odrobiną oleju rycynowego;
    B – greckie wino z dodatkiem żywicy sosnowej;
    C – zbiornik do gromadzenia soku winogronowego;

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Na jakie koncerty pójdziemy w 2026? Sezon będzie mocny, ruszył wyścig po bilety

Lato się skończyło, a już trzeba snuć muzyczne plany na przyszły rok. 2026 zapowiada się jako jeden z najmocniejszych sezonów w historii rodzimego rynku koncertowego. Polska będzie gościć zarówno ikony sprzed dekad, jak i artystów, którzy dziś wyznaczają światowe trendy.

Jakub Knera

2Filoksera to:
    A – postrach winiarzy, pasożyt niszczący latorośl;
    B – grecka bogini, żona Bachusa, patronka pijaków;
    C – urządzenie do napełniania butelek winem;

3Które z wymienionych win są wzmacniane alkoholem:
    A – Aglianico del Vulture;
    B – Porto;
    C – Muscat.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama