Jagnięcina warta grzechu

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Zupełnie nie rozumiem dlaczego w naszym pięknym kraju, w którym owieczki pasące się  na halach są symbolem sielskości i piękna, jagnięcina nie cieszy się takim powodzeniem jak w wielu innych regionach tejże samej Europy. A przecież jest to mięso tyleż pyszne, ile zdrowe. Zdaniem dietetyków jagnięcina jest znacznie zdrowsza niż wieprzowina czy wołowina. I chyba tylko konina w tej mierze wyprzedza pozostałe mięsa, co zresztą nie ma znaczenia i w polskim jadłospisie znajduje się na samym końcu.
Wróćmy jednak do jagnięciny. Dla mieszkańca krainy rozciągającej się między Odrą a Bugiem jest ona produktem spożywczym znajdującym się na samym końcu kolejki stojącej i zaglądającej do naszych kuchni. Warto to zmienić a można to zrobić tylko i wyłącznie popularyzując dania z mięsa jagnięcego.

O pieczonych udźcach parokrotnie już tu toczyły się dyskusje. Prezentowałem też kotleciki jagnięce z kostką i opisywałem ich zalety. Dziś chciałbym zaprezentować coś zupełnie innego. Będzie to danie z jagnięciny mielonej. Potrawa pochodzi z Ameryki Łacińskiej i znane są jej różne wersje: słodsze i cynamonowe, z owocowymi dodatkami i – najbardziej mi smakujące – pikantne z dodatkiem mięsistej papryki oraz pomidorów.
Oto przepis:
Picadillo
80 dag baraniny, 30 dag czerwonej papryki w strąkach, 25 dag pomidorów,1 cebula, 2 jajka, 6 dag masła, pieprz, sól, kieliszek czerwonego wytrawnego wina
1.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i dusić na połowie masła do miękkości. Obrać z twardej skórki i posiekać. Cebulę pokroić i  poddusić na pozostałym maśle. 2.Mięso umyć i zemleć. Do zmielonego mięsa dodać uduszoną cebulę i paprykę, pokrojone pomidory, wlać wino i dusić pod pokrywką pół godziny, co chwilę mieszając. Doprawić sola i pieprzem do smaku.
3.Rozbełtać jaja i wlać do garnka z mięsem. Podgotować aż się zetną. Podawać z ryżem.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Dlaczego nie Włoch? Rzymscy dziennikarze już rekonstruują przebieg konklawe

Włosi starają się objaśnić porażkę faworyta, za którego uchodził kard. Pietro Parolin. Sekretarz stanu za pontyfikatu Franciszka miał – jak piszą watykaniści „La Stampy” – otrzymać w pierwszym i drugim głosowaniu bardzo duże poparcie.

Tomasz Bielecki, Polityka Insight

To przepis prosty, bo klasyczny. Każdy zaś może wprowadzić do niego swoje własne modyfikacje. Ja oprócz masła używałem też oliwy, zarówno do duszenia papryki z cebulą jak i do podsmażania a potem duszenia mięsa. Ostrość dania wzmocniłem też ulubioną papryczką czyli peperoncino. Aby mięso ładnie pachniało dodałem też odrobinę tymianku. Zamiast polecanego ryżu podałem pataty upieczone na odrobinie oliwy z kilkoma igiełkami rozmarynu.
Rezultat był doskonały. Zwłaszcza, że i do gotowania, i do popijania otworzyłem butelkę hiszpańskiego wina Saxa Loquuntur z winnicy Ortega Ezquerro, które jest do jagnięciny wprost wymarzone, bo bardzo owocowe i z doskonale wyczuwanym aromatem dębowej beczki. Wpisujemy picadillo na listę dań domowych.

Fot. P. Adamczewski

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj