Obiad kurpiowski na obcą modłę

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

W pierwszych dniach maja nie było możliwości zjedzenia ani obiadu, ani kolacji na świeżym powietrzu. Teraz, gdy słońce grzeje jak w środku lata, można wystawić stół na środek podwórka, pod sosny (i brezentowy daszek na wszelki wypadek) i przygotować małą ucztę kurpiowską ale z całkiem obcymi elementami.


A te elementy to dania z różnych stron świata. Będą przygotowywane zarówno na grillu (gotowy acz nie używany w br.), jak i w piekarniku oraz na zwykłej kuchni.
Dwa dania  to hołd pod adresem kuchni amerykańskiej i angielskiej. Obie one nie są na szczycie naszego rankingu smaku (raczej w dolnych rejestrach) ale przecież w każdej kuchni można znaleźć coś dobrego. I tak jest w tym przypadku. Prawdziwy domowy hamburger może być przysmakiem. Zrobimy go więc. Zwłaszcza, że znalazłem w sklepie z grillami specjalną prasę do formowania tych kotletów. Także brytyjska fish and chips jest smakołykiem o czym przekonałem się w ulicznej kuchni w Dublinie. A danie to robione własnoręcznie nabiera dodatkowych walorów. Na koniec dla miłośników kuchni azjatyckiej tajskie żeberka w miodzie. To prawdziwy smakołyk.
Ponieważ uczta przewidziana jest na wiele godzin nie należy się martwić o przejedzenie czy niestrawność. Zwłaszcza, że można przerwać jedzenie i odbyć leśny spacer lub narąbać drewna co jest doskonałym lekiem na apetyt.
No to ruszamy do roboty.

Fot. P. Adamczewski

Hamburger własnej produkcji
650g mielonej wołowiny, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1 łyżka sosu Worcestershire,  sól, świeżo zmielony pieprz, (ewentualnie) 200g sera Cheddar w cienkich plasterkach, 4 bułki
1.W dużej misie dokładnie wymieszać mięso z posiekanym czosnkiem, posiekaną drobno cebulą, sosem Worcestershire, dużą (do smaku)  ilością soli i pieprzu.
2.Uformować 4 płaskie kotlety czyli hamburgery.
3.Grillować je w średniej temperaturze przez 12 – 16 minut. Podczas grillowania tylko raz odwrócić na druga stronę.
4.Bułki przeciąć na pół, położyć na ruszcie środkową częścią do dołu i grillować przez 1 – 2 minuty.
5.Położyć jednego kotleta na połówkę bułki, dodać dodatki do smaku, przykryć drugą połówką.
6.Przy przygotowywaniu cheeseburgerów dodać ser w ostatnich 2 – 3 minutach grillowania.

Ryba z frytkami czyli fish and chips
Na ciasto: 20 dag mąki, 1 łyżka cukru, 4 łyżki jasnego piwa, szczypta soli, 2 żółtka, 6 łyżek mleka i tyleż wody, 2 białka;
Na rybę: 1 kg filetów z białej ryby morskiej, sos Worcester, sok z cytryny, musztarda, mąka;
Na frytki: olej, 1 kg kartofli
1.Przesiać mąkę, dodać cukier, wymieszać. Zrobić w górce mąki wgłębienie i wlać w nie piwo, dodać soli i oba żółtka. Dobrze wymieszać. Zmieszać wodę z mlekiem i wolno sączyć do wyrabianego ciasta. Gdy ciasto jest gładkie odstawić na pół godziny i w tym czasie ubić białek pianę. Połączyć ją z ciastem.
2.Kartofle obrać, umyć i pokroić w słupki. Namoczyć w wodzie. Podgrzać olej we frytownicy do 160 st. C i wrzucić osączone uprzednio kartofle. Gdy zmiękną wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zwiększyć temperaturę o 20 st. C i włożyć frytki ponownie. Gdy będą złote i chrupkie wyjąć, ułożyć na ręczniku papierowym i posolić.
3.Umyte filety osuszyć na papierowym ręczniku, przyprawić solą, musztardą, sokiem z cytryny i sosem. Posypać mąką. Zanurzać w  przygotowanym rzadkim cieście i wkładać do wrzącego oleju po frytkach. Gdy – złote wyjąć, osączyć z tłuszczu i podawać z frytkami.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Niepoczytalni?

Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.

Joanna Cieśla

 

Tajskie żeberka w sosie miodowym
1,5 kg żeberek, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki musztardy z Dijon, 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu gryczanego, 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, pół papryczki chilli, sok z połówki pomarańczy, sok z jednej cytryny, sól i pieprz do smaku
1.Żeberka doprawić do smaku solą i pieprzem i ugotować do miękkości (ok. 1,5 godz.).
2.W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać i zalać  nią ugotowane i osączone mięso. Trzymać w marynacie minimum 3 godziny.
3.Następnie odsączyć z marynaty, wrzucić na gorący grill i dokładnie obsmażyć na złoto.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj