Zgadnij co gotujemy?(115)

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Sto piętnasty raz bawimy się w quiz. To znaczy, że styczeń 2009 roku jest trzydziestym miesiącem naszego  blogowego życia. Dużo to czy mało? Ale odpowiedzi na takie filozoficzne w gruncie pytania powinno się stawiać na koniec a nie na początku roku. Dlatego też zamiast poświęcania się tego typu rozważaniom zachęcam do sięgnięcia po źródła i do własnej wiedzy, by wygrać kolejną książkę. Tym razem jest to niezwykle ciekawa praca Russa Parsonsa zatytułowana „Frytka doskonała i inne sekrety kuchni” opublikowana przez oficynę Twój Styl, która wydała wiele świetnych książek kulinarnych.

Książka Parsonsa zaś łączy w sobie wielki ładunek wiedzy o żywności oraz naukowe wyjaśnienie różnych procesów gotowania z dziesiątkami wspaniałych a nieznanych powszechnie przepisów.

A w dodatku jest to książka którą świetnie się czyta, czyli i dla teoretyków i dla praktyków.

No to do dzieła:

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Demokalipsa?

To zapowiedziana katastrofa: od dekad wiadomo, że nie ma już możliwości, by odwrócić spadkowy trend urodzeń, bo potencjalnych matek od dawna jest za mało. Tyle dzieci, ile potrzebuje ZUS, nie narodzą, nie ma szans. Wiadomo też, że wzrosną koszty opieki nad coraz liczniejszym i żyjącym coraz dłużej najstarszym pokoleniem.

Martyna Bunda

1. Co to są lakrymatory i gdzie z nimi styka się kucharz?
2. Który proces jest najszybszy: gotowanie, pieczenie czy smażenie czyli co szybciej  przenosi ciepło – woda, powietrze czy olej?
3. Świetnym emulgatorem jest żółtko jajka ale co to takiego emulgator i jakie ma on zadanie?

Na dziesiątki takich i jeszcze ciekawszych pytań znajdziecie odpowiedzi w dzisiejszej nagrodzie. Przysyłajcie więc prawidłowe rozwiązania na adres: internet@polityka.com.pl   a ja czekam z książką i stoperem w ręku.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama