Sztufada marynowana
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Niepoczytalni?
Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.
(6 porcji)
Składniki jak do przyrządzenia ”Sztufady łatwej” oraz 1!2 szklanki octu zmieszanego ze szklanką wody, przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kawałek listka laurowego, łyżeczka cukru. Może być jeden suszony grzyb i cebula.
1. Zagotować ocet z wodą, przyprawami i łyżeczką cukru.
2. Gorącą, zdaniem jednych, lub ostudzoną, według innych gospodyń, zaprawą zalać umyte mięso i pozostawić w chłodzie na jeden lub dwa dni ,w tym czasie kilkakrotnie przewracając je.
3. Wyjęte z zaprawy mięso naszpikować słoniną, tak jak podano w przepisie Sztufada łatwa”.
4. Obsmażyć pieczeń na tłuszczu, włożyć do garnka lub brytfanny dodając obraną i pokrojoną na kilka cząstek cebulę i umyty grzyb, podlać wodą (co najmniej 1/2 szklanki), dusić pieczeń pod przykryciem, aż będzie miękka.
5. Sos przecedzić, połową polać ułożone na półmisku mięso, pozostały sos podać w sosjerce .
Tak przyrządzona pieczeń jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sztufadę podaje się z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, kładzionymi kluskami.