Tłuste nie tłuste

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Wspominany tu świetny kucharz z Wielkiej Brytanii Gordon Ramsay pisze o używaniu tłuszczów:

„Nie jestem zwolennikiem diety beztłuszczowej nie tylko dlatego, że nie wyobrażam sobie gotowania bez oliwy z oliwek i odrobiny masła. Współczesne zasady zdrowego odżywiania dopuszczają używanie niewielkich ilości tłuszczów. Trzeba jedynie pamiętać, aby jeść jak najmniej tłuszczów złych, a jak najwięcej tych dobrych. A co to znaczy, postaram się wyjaśnić.

Oliwa z oliwek jest uważana za jeden z najlepszych tłuszczów spożywczych. Podobnie jak oleje rzepakowy, z orzeszków ziemnych i awokado jest tłuszczem jednonienasyconym, który działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, ma wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu w organizmie, a podwyższanie dobrego.

Inne oleje roślinne np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, orzechowy, należące do grupy tłuszczów wielonienasyconych, są uznawane za przynoszące pożytek organizmowi jeśli są konsumowane w ograniczonej ilości. One także dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6, i przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu w organizmie.

Tłuszcze nasycone znajdują się w produktach zwierzęcych, w smalcu, czerwonym mięsie, maśle, żółtym serze, śmietanie, tłustym mleku, a także w oleju palmowym. Spożywanie ich przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu w organizmie, powinno więc być ograniczane. Zalecane jest sięganie po mięso jak najchudsze, odkrawanie zbędnego tłuszczu, ograniczanie do minimum zastosowania w kuchni śmietany i masła, nie smarowania  masłem chleba.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Psychobiznes

Od dziesięcioleci trwają znojne prace nad ustawą dotyczącą usług psychoterapeutycznych w Polsce. Dlaczego się nie udaje? Bo chodzi o pieniądze.

Wojciech Kulesza

Tłuszcze uwodornione zwane tłuszczami typu trans albo częściowo utwardzanymi, są uważane za wroga serca. Mają niszczący wpływ na nasze zdrowie, ponieważ przyczyniają SIĘ DO  podwyższenia poziomu cholesterolu w organizmie. Wykorzystuje się je w masowej produkcji żywności – ciasteczek, batoników, chrupek, chipsów, margaryny. Jedyny sposób ustrzeżenia się ich skutków, tu sięganie po nie jak najrzadziej.”

Warto te słowa zapamiętać.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj