Zupa jarzynowa z topionym serem
włoszczyzna (marchew, pietruszka, mały por, kawałek selera, mała cebula), 2 (10-dekagramowe) kremowe serki topione (ementaler, tylżycki), 2 kostki rosołowe, 4 szklanki wody, garść makaronu krajanki lub innego drobnego, śmietana, sól, pieprz, natka pietruszki, koperek
1. Umytą, obraną i opłukaną włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach, wrzucić do rosołu przygotowanego z kostki i gotować.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Niepoczytalni?
Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.
2. Kiedy jarzyny będą miękkie, dodać suchy makaron i ugotować. Następnie dodać serek, uprzednio rozpuszczony w części wywaru, zagotować. Po odstawieniu z ognia doprawić śmietaną, nie gotować.
3. Przed podaniem wrzucić do zupy garść posiekanego koperku i natki pietruszki. Zupa jest aromatyczna, szybka do przygotowania, warzywa nabierają w niej zupełnie nowego smaku.