Knedle z białym serem

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, sól; na nadzienie: 20 dag białego sera półtłustego, 1 żółtko; do polania: 2 łyżki masła, 1 łyżka tartej bułki

Ziemniaki umyć szczoteczką, ugotować w skórce, wystudzić, obrać. Zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę i jajko. Wyrobić puszyste ciasto. Ser rozdrobnić jak najdokładniej widelcem, utrzeć na dość gładką masę z żółtkiem i solą. Z ciasta ziemniaczanego uformować trzy grube wałki, odkrawać po kawałku, formować płaskie krążki, nakładać łyżeczkę sera, zlepiać brzegi i formować okrągłe knedle. Wrzucać knedle do wrzątku, po chwili od ponownego zagotowania wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Zrumienić na suchej patelni tartą bułkę, dodać masło, kiedy się rozpuści polać knedle.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj