Zupa porowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

3 duże pory, 4 ziemniaki, marchew, 1/4 kg łopatki wieprzowej z kością lub kawałek kiełbasy, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, łyżka mąki, ewentualnie szczypta ziół prowansalskich, 6 szklanek wody

1. Mięso z kością lub kiełbasę, obrane, opłukane i pokrojone na cztery części ziemniaki oraz pory: oczyszczone, przekrojone wzdłuż i starannie umyte między listkami, gdzie zbiera się piasek, pokrojone na kawałki, gotować w 6 szklankach wody ponad 1 godz.

2. Gdy jarzyny i mięso przy kości będą miękkie, wyjąć mięso, a wywar z jarzynami zmiksować.

3. Zaprawić zupę śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki, dodać sól, pieprz i zioła, zagotować.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Karol Upadły i afera z mieszkaniem. Nawrocki rozbił się o mur faktów, krzyki PiS nie pomogą

Dzięki Jerzemu Ż. prokuratury wezmą się może wreszcie za tzw. flipperów. I w dużej mierze to dzięki niemu obecne szanse Karola Nawrockiego na zwycięstwo w wyborach są już tylko iluzoryczne.

Jan Hartman

4. Do gotowej już zupy wrzucić oddzielone od kości pokrojone mięso lub pokrojoną kiełbasę.

Można podawać tę zupę, jak wiele zup przecieranych lub miksowanych, z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj