Zupa porowa

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

3 duże pory, 4 ziemniaki, marchew, 1/4 kg łopatki wieprzowej z kością lub kawałek kiełbasy, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, łyżka mąki, ewentualnie szczypta ziół prowansalskich, 6 szklanek wody

1. Mięso z kością lub kiełbasę, obrane, opłukane i pokrojone na cztery części ziemniaki oraz pory: oczyszczone, przekrojone wzdłuż i starannie umyte między listkami, gdzie zbiera się piasek, pokrojone na kawałki, gotować w 6 szklankach wody ponad 1 godz.

2. Gdy jarzyny i mięso przy kości będą miękkie, wyjąć mięso, a wywar z jarzynami zmiksować.

3. Zaprawić zupę śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki, dodać sól, pieprz i zioła, zagotować.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Nie wyrzucamy, nie zgniatamy

1 października startuje w Polsce nowy system kaucyjny za butelki i puszki. Stopniowo przy sklepach pojawią się zwrotomaty lub butelkomaty, ale teraz czeka nas niezłe zamieszanie.

Cezary Kowanda

4. Do gotowej już zupy wrzucić oddzielone od kości pokrojone mięso lub pokrojoną kiełbasę.

Można podawać tę zupę, jak wiele zup przecieranych lub miksowanych, z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama