Zupa porowa
3 duże pory, 4 ziemniaki, marchew, 1/4 kg łopatki wieprzowej z kością lub kawałek kiełbasy, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, łyżka mąki, ewentualnie szczypta ziół prowansalskich, 6 szklanek wody
1. Mięso z kością lub kiełbasę, obrane, opłukane i pokrojone na cztery części ziemniaki oraz pory: oczyszczone, przekrojone wzdłuż i starannie umyte między listkami, gdzie zbiera się piasek, pokrojone na kawałki, gotować w 6 szklankach wody ponad 1 godz.
2. Gdy jarzyny i mięso przy kości będą miękkie, wyjąć mięso, a wywar z jarzynami zmiksować.
3. Zaprawić zupę śmietaną rozmieszaną z łyżką mąki, dodać sól, pieprz i zioła, zagotować.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Niepoczytalni?
Stan umysłu Mieszka R., sprawcy okrutnego zabójstwa na UW, może być zupełnie inny, niż wskazują wycinkowe relacje internetowych serwisów. Przy okazji pojawiło się pytanie, gdzie przebiega granica poczytalności sprawcy, od czego zależy kara za zbrodniczy czyn.
4. Do gotowej już zupy wrzucić oddzielone od kości pokrojone mięso lub pokrojoną kiełbasę.
Można podawać tę zupę, jak wiele zup przecieranych lub miksowanych, z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę.