Grzybek do rosołu

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek.

2. Żółtka utrzeć z łyżką masła. Dodać mąkę i wymieszać.

3. Białka lekko posolić i ubić na sztywną pianę.

4. Wymieszać ostrożnie masę z masła, żółtek i mąki oraz pianę.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Śledztwo „Polityki”. Anżelika, tajny agent i dziwny wyjazd na Kubę. Nowe kulisy zniknięcia opozycjonistki

Czy Aleksiej Witalewicz Łobiejew i Anżelika Mielnikawa znali się wcześniej? Czy ich spotkanie na Kubie było grą operacyjną służb? Jaka była rola Oksany Sawczenko? Umawiała córkę z agentem czy była kimś w rodzaju zakładniczki?

Paweł Reszka, Timur Olevskiy, Evgenia Tamarchenko

5. Posmarować blaszkę masłem, wylać cienką warstwą ciasto i zapiekać 20 minut w piekarniku o temperaturze 180?C.

Grzybek taki po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu kroi się na niewielkie kawałki.
Grzybki przygotowywane z różnymi dodatkami, takimi jak parmezan czy zioła, stanowiły lubiany i często stosowany dodatek do rosołu i innych czystych zup.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj