Grzybek do rosołu
2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Żółtka utrzeć z łyżką masła. Dodać mąkę i wymieszać.
3. Białka lekko posolić i ubić na sztywną pianę.
4. Wymieszać ostrożnie masę z masła, żółtek i mąki oraz pianę.
Piszemy o tym, co ważne i ciekawe
Teraz wrze na Wydziale Psychologii UW. „Ludzie w końcu odważyli się mówić”. Będzie efekt domina?
Po zwolnieniu dyscyplinarnym dziekana Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych prof. Daniela Przastka wrze na Wydziale Psychologii. Wszystko wylało się w ostatnich dniach.
5. Posmarować blaszkę masłem, wylać cienką warstwą ciasto i zapiekać 20 minut w piekarniku o temperaturze 180?C.
Grzybek taki po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu kroi się na niewielkie kawałki.
Grzybki przygotowywane z różnymi dodatkami, takimi jak parmezan czy zioła, stanowiły lubiany i często stosowany dodatek do rosołu i innych czystych zup.