Kluski śląskie

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

ok. 1 kg ziemniaków, szklanka mąki ziemniaczanej, jajko, sól


1. Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę do purée. Można je także bardzo dokładnie utłuc.
2. Do zupełnie ostudzonych ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrobić ciasto.
3. Z wyrobionego, gładkiego ciasta formować okrągłe kluski wielkości orzecha włoskiego. W każdej można palcem zrobić wgłębienie lub ją spłaszczyć.
4. Zagotować 3 litry wody, osolić. Wrzucić kluski i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Od razu podawać.

Kluski śląskie są znakomitym dodatkiem do pieczonej kaczki albo pieczeni wołowej lub wieprzowej. Najlepiej smakują polane obficie sosem mięsnym.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj