Śledzie świąteczne

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

8 filetów śledziowych, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, łyżeczka gotowej przyprawy curry (według gustu, ostrej lub łagodnej), 5 goździków, 5 ziaren pieprzu, łyżka drobnych rodzynek, łyżka miodu, 3 łyżki oliwy lub oleju.

1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i powtarzać tę czynność kilka razy wylewając jedną a nalewając następną, aż śledzie nie będą już zbyt słone. Po wymoczeniu osuszyć kuchenną papierową ściereczką i pokroić na ukośne kawałki.
2. Wymieszać przyprawę do pierników, curry, miód i olej, dodać pozostałe przyprawy.
3. W szerokim słoiku układać warstwę śledzi, smarować warstwą aromatycznej masy, na niej znów warstwę śledzi aż do wyczerpania się składników.
Przykryte szczelnie wstawić na noc do lodówki.

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj
Reklama